Autosport

Autosport is de verzamelnaam voor wedstrijden die verreden worden met een gemotoriseerd voertuig met vier of meer wielen. Wedstrijden met gemotoriseerde voertuigen met minder wielen vallen onder motorsport.
De autosport is altijd nauw verbonden geweest met de ontwikkeling en marketing van autofabrikanten. Onder de noemer 'win on Sunday, sell on Monday', namen de pioniers onder de autofabrikanten al deel aan diverse wedstrijden.

In Eenzitterklassen wordt gestreden op uiteenlopende soorten circuits, in speciaal voor het racen gefabriceerde auto's. Hierdoor kunnen hoge snelheden gehaald worden en is een goede afstelling van de auto essentieel.
Voorbeelden van eenzitterklassen zijn: Formule 1/2/3 en de IndyCar Series

Sportwagens - verdeeld in speciaal gebouwde Prototypes en op wegauto's gebaseerde GT's - zijn wagens die speciaal gebouwd of gemodificeerd zijn om te racen. Zij kunnen open of gesloten zijn en ruimte bieden aan één of twee personen, alhoewel er in de praktijk altijd maar één persoon in de wagen zit. Het grote verschil met de formulewagens is dat de wielen bedekt worden door het koetswerk. Wedstrijden voor sportwagens zijn vaak enduranceraces (6u, 12u, 24u of 1000 km) waarbij vaak twee, drie of meer rijders elkaar aflossen aan het stuur. Omdat er bijna altijd wagens uit verschillende categorieën meerijden, met dus andere sportieve prestaties, wordt er in deze wedstrijden vaak met klassen gewerkt. Zo kan een overwinning in een klasse voor een deelnemer belangrijker zijn dan zijn eindklassement in de wedstrijd. Een belangrijke en populaire race voor sportwagens is de 24 uur van Le Mans.

In rallycross, een van de rallysport afkomstige variant van autosport, nemen aan circuitgebruik aangepaste auto's het direct tegen elkaar op op een deels verhard/deels onverhard afgesloten parcours, zoals het Eurocircuit van Valkenswaard. Sinds 2014 wordt een officieel wereldkampioenschap georganiseerd.

Trials zijn behendigheidswedstrijden met terreinvoertuigen, zowel in een langzame variant en in een snelle variant over langere afstanden. De "long distance trial" lijkt op Parijs-Dakar, al is dat in Nederland natuurlijk maar relatief. Het NK Trial gaat over de langzame trial, waarbij puur op behendigheid gestreden wordt. Er zijn verschillende categorieën, afhankelijk van de mate waarin de auto is aangepast. Een variant op het trialrijden is de Challenge van 4×4 Zeeland, waarbij teams met drie auto's binnen drie kwartier een parcours afleggen. Hierbij komt het aan op samenwerking en improvisatievermogen. De race is pas over als alle auto's, zelfstandig of gesleept, over de finish zijn

 

http://autosport.nl/kalender

Contact

Sportend Nederland
Dit is een blogbericht 3

Dit is een blogbericht 3

Geplaatst op: 2019-09-17

Er is een blog toegevoegd aan de website. Voor nieuws en blog.

Lees meer Archief
Over Sportend Nederland

Over Sportend Nederland

Geplaatst op: 2019-09-17

Leer kennis maken met Sportend Nederland

Lees meer Archief
  • Van de sportagenda tot sportopleidingen tot sportbedrijven. U vind alles over sport bij

    Sportend Nederland
Sportend Nederland